Kırmızı bültenle aranan ‘Kürt tilkisi’ Türkiye vatandaşlığına geçti
Türkiye’de kırmızı bültenle aranırken yakalanan, ancak Türk vatandaşı olduğu için İsveç’e iade edilmeyen uyuşturucu baronu Rawa Majid’in öyküsünü gazeteci Timur Soykan kaleme aldı. Majid’in İsveç’te “uyuşturucu kaçakçılığı ve adam öldürmeye teşebbüs” suçlamasıyla arandığını belirten Soykan, Majid’in İstanbul’da evi ve iş yeri olduğunu belirtti.
Soykan’ın “Vatandaş Baronları” başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle:
“Rawa Majid, 36 yaşında. Babası, İsveç’in Uppsala kentine kaçan Iraklı bir Kürt ve Saddam karşıtı bir muhalifti. Rawa Majid burada büyüdü ve yeraltı dünyasında bir isim yaptı. İsveç polisine göre, çoğuna el koydu. Örgütlerin kullandığı şifreli iletişim sistemi Encrochat programına sızınca Rawa Majid’in ‘Kürt Tilkisi’ kod adını kullandığı ve ‘Kürt Tilkisi’ lakaplı milyonlarca broşür ele geçirildi.
İsveç polisi, 2020’de ‘uyuşturucu kaçakçılığı ve cinayete teşebbüs’ suçlamasıyla onu yakalamak için operasyon başlattı ancak ortadan kayboldu. Konuyla ilgili kırmızı bülten yayınlandı. Bu yüzden dünyanın her yerinde aranıyordu.
Rawa Majid, son dönemde İsveç medyasının bir numaralı gündemi. Sundsvall kentindeki uyuşturucu pazarını ele geçirmek için Yunanistan doğumlu çete lideriyle çatışırlar. İsveç medyasına göre; İki ay içinde Stockholm ve çevresinde 20’den fazla silahlı ve bombalı baskın düzenlendi. Stockholm’de düzenlenen saldırıda 15 yaşındaki bir çocuk bir restoranda yemek yedikten sonra öldü. İsveç basınına göre; Rawa Majid, Signal programı aracılığıyla talimatlarını çete üyelerine iletiyordu. Bu mafya çatışması, İsveç kamuoyunda ‘suç cennetine dönüştük’ endişesini doğurdu.
15 Nisan 2022 sabahı Marmaris’te parkı temizleyen belediye personeli Ali Eren, bankın üzerinde çanta buldu. 12 bin 400 dolar ve 2 bin 400 TL’nin bulunduğu çantayı polise teslim etti. Polis, çantanın sahibi ‘Miran Othman’ı teşhis ederek onu karakola çağırdı. Parasını alan Miran Othman’ın ‘Baron’ lakaplı ve kırmızı bültenle aranan uyuşturucu kaçakçısı Rawa Majid olduğu anlaşıldı.
Marmaris’te yaşadığı villaya yapılan baskında 2 adet ruhsatsız tabanca, çok sayıda mermi ve ‘Rawa Majid’ isimli İsveç kimlik kartı bulundu. Türkiye’de haberler bu bilgilerle sınırlı kaldı. Hatta bir habere göre; ‘Miran Othman’ ifadesinde, ‘Sahte kimliğimi profesyonelce hazırlattım. Buna rağmen gerçek kimliğimin nasıl belirlendiğini anlayamadım’ dedi.
Ama bunu söylemiş olamaz. Çünkü bu yanılgı örgütünün başı olan Türkiye Cumhuriyeti’nin kimliği sahte değildi ve üzerinde ‘Miran Othman’ ismi yazıyordu. Yani kırmızı bültenle aranmasına rağmen Türk vatandaşı oldu. Büyük bir skandaldı.
İsveç Devlet Televizyonu muhabiri Diamant Salihu, 30 Kasım 2022 tarihinde yayınladığı haberinde; Telefonda ‘Miran Othman’ namı diğer ‘Rawa Majid’ ile konuştuğunu açıkladı. Böylece tahliye edildi. Habere göre; Miran Othman, “Ben bir Türk vatandaşıyım” dedi. “Nasıl vatandaş oldun” sorusuna ise “Bu ülkeye yatırım yaparsan vatandaş olursun” cevabını verdi.
İsveç’te Savcı Henrik Söderman, ‘Türkiye’de yakalandıktan kısa bir süre sonra Kürt tilkisinin iadesini talep ettik. Ancak Türk vatandaşı olduğu için iade edilmeyecektir. Türk polisi bu kişinin serbest bırakıldığı konusunda İsveç makamlarına bilgi vermedi.’
İSTANBUL’DA OTURUMU VE İŞYERİ VAR
Bodrum’daki duruşmada Miran Othman’ın Türk vatandaşı olduğu açıkça görülüyor. Marmaris Sulh Ceza Mahkemesi tarafından 18 Nisan 2022’de “uyuşturucu veya uyarıcı madde ticareti yapmak ve tedarik etmek” suçundan tutuklanan Miran Othman, 4 ay hapis cezasına çarptırıldı. 4 Ağustos 2022’de tutukluluk halinin incelenmesi için Bodrum 1. Sulh Ceza Mahkemesi’nde re’sen duruşma yapıldı.
Avukatı, Miran Othman’ın Türk vatandaşı olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:
“Şüphelinin Türkiye’de herhangi bir suç işlediğine dair bir kanıt yok. Türk vatandaşıdır. İstanbul’da yaşıyor. İstanbul’da bir işyeri var. Bununla ilgili evrak istedik ama bize ulaşmadığı için veremiyoruz. Çocukları var, midesinden ameliyat oluyor. Cezaevi koşulları müvekkil için uygun değildir. Yapılan sözleşmelere göre tutukluluk süresi 40 günü geçmiş durumda. Kaçmaktan şüphem yok…”
Yani Miran Othman’ın İstanbul’da bir konutu ve bir işyeri vardı. Belgeleri sunulmadı, ancak hakim serbest bırakılmalarına karar verdi. Bodrum 1. Sulh Ceza Hakimi tahliye kararında İsveç makamlarından Miran Othman hakkında somut delil veya belge gönderilmediğini belirtti. Ancak İsveç’teki savcı, tutuklandıktan kısa bir süre sonra Miran Othman’ın iadesi için başvurduklarını söyledi.”
TAM MAKALE