Teknoloji

Bakan Kacır: Sanayi bölgelerinin gelişimi hızlanacak

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Sadece Türk yatırımcılar değil, uluslararası yatırımcılar da Türkiye’ye yönelik yatırım planlarını hızlandırmaya çalışıyor.” söz konusu.

Antalya Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) düzenlenen istişare toplantısına katılan Bakan Kacır, yaptığı konuşmada, Türkiye ekonomisinin son yıllarda iyi bir büyüme ivmesi yakaladığını söyledi.

Bakan Kacır, 2023’ün ilk çeyreğinde yüzde 4’lük büyüme ile 11 çeyrek üst üste büyüme trendlerini sürdürdüklerini belirterek, imalat sanayinde kapasite kullanım oranının en yüksek kapasite kullanımı olan Temmuz ayı prestijiyle yüzde 76,9 olduğunu bildirdi. 2023 oranı.

Temmuz ayında ihracat yüzde 8,4 arttı

Yine bir önceki yıla göre temmuz ayında ihracat yüzde 8,4 artarak 20 milyar 93 milyon dolara ulaştı.

Ocak-Temmuz 2023 döneminde 143 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirdiklerini vurgulayan Kacır, “Türkiye’nin krizle başa çıkma çabası içinde olduğunu düşündüğümüzde geçen yılki rakamın altına düşmemiş olmamız bizim için anlamlıydı. Bu dönemde büyük bir deprem felaketinin yanı sıra küresel ekonomideki yavaşlamalar da özellikle orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerin ihracattaki payını dikkatle izliyoruz. Türkiye’nin ihracatında 2022’de yüzde 36,9 olan bu pay, 2023’ün ilk 7 ayında yüzde 40,8’e ulaştı. Toplam “İstihdamımız 1 milyon 52 bin kişi arttı. Ve 31 milyon 821 bin kişiye ulaştı. Bu açıdan baktığımızda çarkların döndüğü, üretimin hızla devam ettiği ve ihracat çabalarının oldukça yüksek olduğu bir tablo görmek mümkün.”

Geçtiğimiz Mayıs ayında yapılan genel ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasında siyasi gücün güçlü öngörüsünün Türkiye ekonomisinin geleceği açısından çok anlamlı ve çok olumlu bir tablo ortaya koyduğunu vurgulayan Kacır, şöyle devam etti:

“Sadece Türk yatırımcılar değil, uluslararası yatırımcılar da Türkiye’ye yönelik yatırım planlarını hızlandırmaya çalışıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak hem Türk hem de uluslararası yatırımcıların önünü açmaya ve gerekli tüm adımları hızla atmaya çalışıyoruz. Bakanlık olarak bu dönem için gayretimizi sürdüreceğiz.Ana sloganı Türkiye’ye milli teknoloji anlamında ivme kazandırmak olacak.Togg gibi Türkiye’nin arabası gibi anahtar teknoloji markalarının sayısını artırmak olacak.Çünkü bu anahtar teknolojiler markalar sadece bir şirketin ortaya çıkması değil, tüm segmentlerdeki hızlı dönüşüme öncülük edebilecek ve çevresindeki yüzlerce hatta binlerce şirketi dönüştürebilecek lider markaların ortaya çıkması gibi. Sadece otomotiv sektöründe değil, ulaşımda da dönüşümle diğer alanlarda da başarı hikayeleri ortaya koyabileceğimize inanıyoruz. Önümüzde birçok fırsat penceresi var.”

Rüzgar enerjisinde yeni hedef 50 bin megavat.

Bakan Kacır, rüzgar enerjisinin Türkiye için bir başka fırsat penceresi olduğunu belirterek, 10 bin megavatın üzerindeki mevcut kapasiteyi önce 30 bin megavata, ardından 50 bin megavata çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Güneş enerjisinin de rüzgar enerjisine benzer bir fırsat olduğunun altını çizen Kacır, şunları kaydetti:

“Orada da Türkiye 2035 yılına kadar belki 20 milyar dolarlık yerli yatırımla buluşacak ve başta Avrupa olmak üzere dünya pazarlarında yatırım temposu artarak devam edecek. bugün güneş biziz panel üretiminde avrupa birincisi dünya dördüncüsüyüz ama görüyoruz ki 2-3 yıl sonra dünya ikincisi olabiliriz ama önceliğimiz olacak tüm bu alanlarda dünya markaları üretmek.Endüstriyel robotlardan uçan akıllı mobiliteye, biyoteknolojik ilaçlardan akıllı cihazlara Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak sıradaki Togg her biri en az 12 teknoloji girişimine liderlik etmeyi hedefliyoruz. Top ölçeğinde.Ancak biliyoruz ki bu teknolojik gelişmelerin ortaya çıkması ve bunların etrafında bir endüstriyi yönetebilme yeteneği de siyasete bağlı.Ve endüstriyel alanların gelişimi bunlardan ilki.Açıkçası zaten sanayimiz var. alanlar sanayicilerimiz için çok dar. Bu gömlek bu bedene yetmez. Önümüzdeki dönemde sanayi bölgelerinin gelişimini hızlandıracağız.

Toplantıya Malatya Valisi olarak atanan Antalya Valisi Ersin Yazıcı, ATSO ve Antalya OSB Başkanı Ali Bahar ile iş adamları katıldı.

tuzlukcu-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu