Sağlık

Huzursuz bacak sendromu nedir ve belirtileri nelerdir? Peki ya huzursuz bacak?

Sadece ağrı şeklinde hissedilmeyen huzursuz bacak sendromundan mustarip hastalar, bu rahatsızlık hissini sıklıkla kaşıntı, iğne batması, bacaklarda üşüme, bacaklarda yanma, çekme, esneme, karıncalanma ve nadiren bacaklarda karıncalanma şeklinde tarif ederler. onların kollarında.

Bu tuhaf duyguyu gidermek için bacakları hareket ettirmek için karşı konulamaz bir dürtü vardır ve bu duygu hareket ettikçe azalır. Bu his, uzun süre hareketsiz kaldığınız otobüs ve uçak yolculuklarında ve sıklıkla gece uykuya dalmadan önce oluşabilir.


HUZURSUZ BACAK SENDROMU NEDİR?

Huzursuz bacak sendromu olan kişiler semptomlarını tanımlamakta zorlanırlar. Genellikle istemsiz olarak bacakları hareket ettirme isteği ağrı-yanma-karıncalanma şeklinde tanımlanır ki bu çok ağrılı değildir ama çok rahatsız edicidir. Bu rahatsızlık dinlenme sırasında ortaya çıkar, geceleri şiddetlenir ve sıklıkla uykudan uyandırır. Bu nedenle kronik uyku bozukluğu ruhsal gerilimi de beraberinde getirir. Uzun yolculuklarda, sinema/tiyatro gibi uzun süre oturma ve hareketsizlik gerektiren durumlarda tekrar ortaya çıkabilir. Yarattığı uyku bozukluğu ve konsantrasyon güçlüğü yaşam kalitesini düşürür.

Kadınlarda daha sık görülür ve yaşla birlikte daha sık görülür. Her 100 kişiden 5-7’sinde görülür.


DİKKATLİ BACAK SENDROMUNUN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Bacak ağrısı ve hareket etme zorunluluğu (kolları da etkileyebilir), kramplar, uyuşma, karıncalanma, kaşıntı ve yanma şeklinde kendini gösterir. Şikâyetlerin kötüleşmesi veya sıklığı uyku kalitesini düşürerek depresyon, panik bozukluğu ve agresif tutumlara neden olur. Genellikle etkiler hafiftir ve kademeli olarak artar. Birçok hastalık bacaklarda hissedilen huzursuzluk hissine neden olabilir.

Huzursuz bacak sendromunda görülen bacak şikayetleri genellikle bacakları hareket ettirerek giderilebilir, bu bulgular dinlenmiş dokuda ortaya çıkar. Bulgular, günün sonunda gerçekten uzun süre dinlenen ve gece yarısı hareketsiz kalan kişilerle daha alakalı.


REST BACAK SENDROMU NASIL GİDİYOR? NE ÇALIŞIYOR?

Huzursuz bacak sendromu semptomlarından yakınan hastanın detaylı muayene nedeninin belirlenmesi oldukça önemlidir. Tedaviye önem vermeyen hastalarda gündüz uyku hali, günlük yaşamda, işte, sosyal ilişkilerde sorunlar, konsantrasyon bozukluğu, unutkanlık, depresyona yatkınlık sık görülür. Huzursuz bacak sendromu tedavisinde hastalığın altında yatan nedenlerin (demir eksikliği, şeker hastalığı vb.) tedavisi için bir grup ilaç başlanabilir. Ayrıca huzursuz bacak sendromu tanısı kesin olan hastalarda ilaç tedavisi olarak dopamin düzeylerini yükselten ilaçlar kullanılmaktadır. Hafif semptomları olan hastalarda günlük egzersizler, masajlar, soğuk veya sıcak uygulamalar semptomların hafifletilmesine yardımcı olur.


Ayrıca bu hastalığın ortaya çıkmasına neden olan hastanın kullandığı mevcut ilaçlar da olabilir. Yine bunlar bir doktor kontrolünde düzenlenmelidir. Alkol, kahve, çikolata ve sigara azaltılmalıdır. Parkinson hastalığı, böbrek hastalığı, varis, romatizmal hastalıkları varsa öncelikle bunlar tedavi edilmelidir. Vitamin (özellikle B12 ve D vitaminleri) ve mineral (Magnezyum) eksiklikleri giderilmelidir. Hastaların tedavisi sınırlandırılmamalı; Nöralterapi, Manuel terapi, Prolotrapi, Hacamat tedavisi, Kinesiyoloji bantlama, Ozon terapi ve çok güncel bir tedavi yaklaşımı olan rejeneratif gibi tüm tedavi seçenekleri hastaya sunulmalıdır. Hastanın şikayetleri ortadan kalkana kadar tedaviye devam edilmelidir.

Önemsiz bir rahatsızlık gibi görünse de huzursuz bacak sendromuna sahip bireyler günlük yaşamlarını sürdürmekte zorlanırlar. Uyku konforundan yürüme güçlüğüne kadar üzerine düşmediği takdirde ilerleyebilen birçok hastalığa da yol açabilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu