Ekonomi

İspanya Yüksek Mahkemesi temyiz sırasında Apple ve Amazon’a verilen cezaları durdurdu

Yeni bir gelişme olarak, İspanya yüksek mahkemesi Temmuz ayında İspanya’nın antitröst düzenleyicisi CNMC’nin teknoloji devleri Apple’ın (NASDAQ: AAPL) ve Amazon (NASDAQ: AMZN toplam 194 milyon Euro (209 milyon $) tutarındaki para cezasını erteleme kararı aldı. Bu askıya alma geçici bir tedbir olup, mahkeme her iki şirketin de yaptığı itirazları değerlendirir.

CNMC, şirketlerin Amazon’un İspanya’daki web sitelerinde Apple ürünlerinin Amazon dışındaki satıcılara satışını kısıtlamak için gizli anlaşma yaptığını tespit ettikten sonra Apple’a 143,6 milyon Euro ve Amazon’a 50,5 milyon Euro para cezası verdi. Her iki şirket de cezalar ilk açıklandığında itiraz etmeyi planladıklarını söyledi.

Bir Amazon sözcüsü, cezaların ertelenmesinin temyiz sürecinin standart bir modülü olduğunu açıkladı. Şirket daha önce Apple ile yapılan anlaşmanın Amazon sitelerinde Apple cihazlarında indirimlerin artmasına yol açtığını belirtmişti.

Mahkemenin cezaları erteleme kararı temyizin sonucunu göstermez. Bir Apple sözcüsü yorum yapmak için hemen müsait değildi.

CNMC’nin suçlamaları, Ekim 2018’de imzalanan ve Amazon’a İspanya’daki web sitelerinde yetkili Apple satıcısı statüsü verilen bir sözleşmeden kaynaklanıyor. Düzenleyici, sözleşmenin rekabete aykırı hükümler içerdiğini ve diğer perakendecilerin %90’ından fazlasının Amazon pazarında Apple ürünlerini satmasını fiilen engellediğini iddia etti.

Ayrıca anlaşmanın, İspanya dışındaki Avrupa Birliği perakendecilerinin İspanyol müşterilere ulaşma kabiliyetini sınırladığı ve Apple’ın rakiplerinin Amazon’un web sitesinde reklam yayınlamasını kısıtladığı da belirtildi.

Para cezalarının ertelenmesinin, mahkemenin sonuçta Apple ve Amazon lehine mi yoksa aleyhine mi karar vereceğini öngörmediğini belirtmek önemlidir. İki şirketi ilgilendiren benzer bir dava daha önce İtalya’da açılmış ancak daha sonra düşmüştü.

Raporlama sırasındaki döviz kurları, 1 doların 0,9275 avroya eşdeğer olduğunu gösteriyor.

InvestingPro İçgörüleri

Apple Inc. InvestingPro’nun en son verilerine göre, AAPL İspanya’daki antitröst iddialarının karmaşıklığıyla uğraşırken şirketin mali durumu güçlü kalmayı sürdürüyor. Apple, 2,92 trilyon dolarlık şaşırtıcı piyasa değeri ve 29,32 F/K oranıyla teknoloji sektöründeki hakimiyetini sürdürüyor. 2024’ün ilk çeyreği itibarıyla son on iki ayda gelir artışındaki -%0,47’lik hafif düşüşe rağmen şirketin brüt kar marjı %45,03 ile güçlü kalıyor ve bu da şirketin zorluklara rağmen kârlılığı koruma becerisinin altını çiziyor.

Apple için InvestingPro İpuçları, şirketin mali istikrarının ve hissedar getirilerine olan bağlılığının bir kanıtı olarak, şirketin 12 yıl üst üste temettüsünü artırma geçmişini vurguluyor. Ek olarak, Apple’ın makul düzeyde bir borçla çalışabilmesi ve nakit akışları ile faiz ödemelerini yeterli düzeyde karşılayabilmesi, basiretli bir mali yönetimin göstergesidir. Daha derinlemesine analiz arayan yatırımcılar için Apple’da https://www.investing.com/pro/AAPL adresinde 15 InvestingPro İpucu daha bulunmaktadır.

İlgilenen okuyucular InvestingPro+ aboneliği ile Apple’ın finansal verilerini daha detaylı inceleyebilirler. SFY24Kupon kodunu kullanarak 2 yıllık InvestingPro+ aboneliği edinin veya SFY241Kupon kodunu kullanarak 1 yıllık InvestingPro+ aboneliğinizde %10 ek indirim alabilirsiniz.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zeka yardımıyla oluşturulmuş, bir editör tarafından çevrilmiş ve incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu