Haber

Sabancı Vakfı’nın 14. Sezon Fark Yaratanları Etkinlikte Tanıtıldı

Sabancı Vakfı tarafından yürütülen Fark Yaratanlar Programı’nın 14. dönemi başladı. Bu yıl Türkiye’nin farklı bölgelerinden 6 Fark Yaratan’ın kamuoyu ile paylaşıldığı etkinlikte Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Lideri Güler Sabancı, “Fark Yaratanlar şikayet etmek yerine cesaretle harekete geçti. Fark Yaratanların hikayelerini izlediğimde bu ülkenin her bireyinin büyük bir potansiyele sahip olduğunu görüyor ve geleceğe daha büyük bir inanç ve umutla bakıyorum.” söz konusu.

 

Sabancı Vakfı’nın 2009 yılından bu yana Türkiye’de toplumsal gelişime yaptıkları çalışmalarla katkı sağlayan ve topluma ilham veren kişi ve kurumların etkisini görünür kılmak amacıyla yürüttüğü “Fark Yaratanlar” programının 14. Döneminde Fark Yaratanlar belli oldu. Yeni dönem tanıtım etkinliği, Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı’nın katılımı, moderatörlüğünü Cüneyt Özdemir Sakıp Sabancı Müzesi The Seed’de gerçekleştirildi. Etkinlikte çevrelerindeki sorunları çözmek için geliştirdikleri çalışmalarla topluma umut ve cesaret aşılayan yeni çağın 6 Fark Yaratan’ının hikayeleri kamuoyu ile paylaşıldı.

 

Kültürel mirası klasik ve antik oyunlarla aktaran ‘Oyun Atlası’ projesi ile. Gökçen Gökselgörme ve işitme engellilerin günlük hayata dair ihtiyaç duyabilecekleri ipuçlarını sağlayan ‘Körüz.biz’ platformunu hayata geçirdi. Murat KefeliTürkiye’nin ilk ve tek kadın açık artırması ‘Kadın Matinesi’nin kurucusu Nesteren Sencan Görgülüöğrencilerin ve müzisyenlerin mesleki gelişimlerini sağlayan, sanata erişimi kısıtlı çocukları sanatla buluşturan ‘Müzikçi’ Derneği’nin kurucusudur. Onur Kahvecioğlu, köy okulunda çocukların merak ve hayallerinden yola çıkarak kolay araçlarla yenilikçi öğrenme ortamları tasarlayan bir okul öncesi öğretmeni. Rumeysa Çevlik, görme engelliler için yapay zeka tabanlı taşınabilir uygulama ‘From Your Eyes’ın geliştiricisi Zülal TannurFark Yaratanlar bu dönemin isimleriydi.

 

Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Fark Yaratanların hikayelerini toplumda görünür kılmanın önemine vurgu yaparak şunları söyledi: Fark Yaratanlar Programı ile yaşadıkları çevrede karşılaştıkları sorunları çözmeye çalışan ve topluma gönül veren insanları Türkiye ile tanıştırmak amacıyla yola çıktık. Amacımız toplumsal konularda duyarlı, aktif yurttaşları toplumun her kesiminde görünür, takdir edilen ve farkında olan bireyler haline getirmekti. Bu hedeflere ulaştığımızı görmek bizim için büyük bir itici güç ve motivasyon olmaya devam ediyor. Bugüne kadar ülkemizin farklı şehirlerinden 210 ‘Fark Yaratan’ın ilham veren hikayelerini toplumun geniş kesimlerine ulaştırdık. Fark Yaratanların fotoğrafları Türkiye’de ve yurt dışında milyonlarca izlenme sayısına ulaştı. Bu görüntüleri her izlediğimde, bireylerin kendi inisiyatifleriyle hareket ederek toplumda bir şeyleri değiştirmeyi başardıklarını görmek beni çok mutlu ediyor. Evet, sorunu yerinde gördüler ama şikayet etmek yerine cesur adımlar attılar. Onlarla gurur duyuyoruz. Fark Yaratanların hikayelerini izlediğimde bu ülkedeki her bireyin büyük bir potansiyele sahip olduğunu görüyor ve geleceğe daha büyük bir inanç ve umutla bakıyorum. Böylesine büyük bir fiyat katan bir programa imza attığımızı söylemekten mutluluk duyuyorum. ” söz konusu.

 

Bu Çağın Fark Yaratan 6 İlham Verici Hikayesi

Gökçen Göksel – Oyun Atlası

Adana’da geniş bir ailede dünyaya gelen Gökçen Göksel, çeşitli şehirleri gezerek hayatına devam etmek istediğini fark etmiş ve bu doğrultuda eğitim almıştır. Tur rehberi olarak ziyaret ettiği her antik kentte ve müzede antik oyunların izlerini buldu. İnsanların yürürken yanından geçtiği taşlara oyulmuş oyunları daha çok kişinin fark etmesi için çalışmalara başladı. Önceleri klasik ve antik oyunları detaylı bir arşiv araştırması ile derleyen Gökçen, 2018 yılında kendi sosyal girişimi Game Atlas’ı kurdu. Bu girişim, Oyun Atlasını “Oyunu merkezine alan, labirentte kendi özünü arayan, ortak hafızamıza, oyun geleneklerimize ve bu topraklarda hayat bulan oyun kültürüne sahip çıkan bir oyun” olarak tanımlamıştır. Hayatı soluk sayfalarından çıkaran, tanık olan, katılan, öncülük eden, anlatan herkesin hikayesidir.

 

Murat Kefeli – Blind.biz

Görme ve işitme engelli Murat Kefeli, 2014 yılında tasarlayıp hayata geçirdiği ‘Körüz.biz’ platformu ile görme engellilerin yaşam deneyimlerini öğrenmelerini sağlamayı ve bağımsız kör yaşamı desteklemeyi hedefliyor. 446 içerik, 695 açıklama, 201 pazar önerisi , 19 “Sevdim!”, 61 “Beğenmedim!” çizgi film ve 147 gerçek yazı içeriği. Sitede sunulan içerikler, görme engellilerin birbirleriyle konuşurken ortaya koydukları fikirlerden ve ihtiyaç duydukları alanlardan esinlenerek oluşturulmuş olup, ayda 10 binden fazla ziyaretçiye ulaşmaktadır. Siteden sadece görme engelli bireyler değil, az gören ve gören bireyler de faydalanabilmektedir.

 

Nesteren Şencan Görgülü – Bayanlar Matinesi

Çok küçük yaşlardan itibaren dünyayı daha yaşanır bir yer haline getirmek için çaba sarf eden Nesteren Şencan Görgülü, 25 yıldır da ikinci el eserler kullanıyor. Eşiyle birlikte eski eşyaları toplamaya ve yeniden kullanılabilir eşyaları bir yaşam biçimi haline getirmeye ilgi duyan Nesteren, profesyonel kariyerini bırakma kararı aldı ve artık toplamayacağı eşyaları Feriköy’deki antika pazarında satmaya başladı. Bu pazar; Erkek dilinin ve kadına karşı tavrın hakim olduğu bir ortamın olduğunu fark ederek, antika pazarında kadın olarak tek başına satış yaparak yeni bir uğraş alanı aradı. 2016 yılında bu paylaşım ortamının sadece kadınlardan oluşmasına karar verdi ve hem dayanışma ortamı sunan hem de kadınlara aitlik alanı yaratan Kadınlar Matinesi girişimini kurdu. Türkiye’nin ilk ve tek orta ölçekli kadın müzayedesi ‘Kadınlar Matinesi’, satıcıya yeni bir gelir kaynağı sunarken, alıcıların ihtiyaçlarını piyasanın çok altında fiyatlarla karşılamalarına olanak tanıyor. Bir alım satım yeri olmanın ötesinde kadın dayanışmasına ev sahipliği yapan Hanımlar Matinesi; Kadınların gelir elde etmesini, güçlenmesini, kadın istihdamı yaratmasını ve paylaşım ekonomisine katkı sağlamayı hedefliyor.
 

Onur Kahvecioğlu – Müzisyen

Müzikle iç içe bir ailede Gaziantep’te dünyaya gelen Onur Kahvecioğlu, ailesinin çalışmaları nedeniyle çocukluğunu Türkiye’nin çeşitli illerinde geçirdi. Müzikle ilişkisini Uludağ Üniversitesi Müzik Öğretmenliği bölümünde sürdürürken, gönüllü olarak katıldığı bir projeyle sanata erişimin sınırlı olduğu bölgelerde çeşitli atölye çalışmaları yaparak çocukların enstrümanlarla tanışmasına destek oldu. Bağımsız müzisyenlerin yaşadığı zorlukların da farkında olan Kahvecioğlu, dezavantajlı çocukları erken yaşta sanatla tanıştırmak ve genç müzisyenleri çeşitli etkinliklerle desteklemek amacıyla Müzisyen adlı bir dernek kurdu. Müzik eğitimi alanında çalışmalarını sürdüren ve bağımsız müzisyenleri destekleyen müzisyen; Kendi başına görünür olmaya çalışan sanatçılara sahne sunmak ve çeşitli atölye çalışmaları ile sanatçı ve müzik paydaşları arasındaki teması artırmak amacıyla her yıl doğa dostu markaların sponsorluğunda Müzisyen Doğa Atölyeleri düzenlenmektedir. tamamen organik çalışmalardan oluşan sahnesiyle İz Bırakmamak adını taşıyor. 2017 yılından bu yana 18 farklı ilden 13 bini aşkın kişiye ulaşan Musicist, yüze yakın bağımsız genç sanatçıyı destekledi ve 200’den fazla müzik öğretmeninin mesleki gelişim eğitimlerine katılmasını sağladı. Dernek faaliyetleri kapsamında; Müzik kültürü ve teorisi üzerine 103 konser, 9 İz Bırakmayan Festival, 64 mentorluk seansı, 68 workshop ve seminer düzenlendi.
 

Rumeysa Çevlik – Doğada Sınıf

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde doğup büyüyen Rumeysa Çevlik, evlendikten sonra üniversite hayalinden vazgeçmedi ve öğretmen olma idealini gerçekleştirmek için Konya Selçuk Üniversitesi Okul Öncesi Öğretmenliği bölümünü kazandı. 8 yıldır görev yaptığı Kadirli Kayasuyu İlkokulu’na ilk geldiğinde buranın çocukların okuması için uygun koşulları sağlamadığını ve diğer öğretmenlerin orada mutsuz olduğunu fark ederek eğitimine başladı. Classroom in Nature adlı çalışmasında “Buradaki çocuklar için en iyisini yapmalıyım.” Okulun her alanını dönüştürmek niyetiyle kolları sıvadı. Öncelikle okul öncesi eğitimde sıklıkla kullanılan plastik, kağıt ve geri dönüştürülemeyen malzemelerden vazgeçerek ekolojik bir sınıf kurdu. Ardından pandeminin etkisiyle Rumeysa Öğretmen Açık Hava Sınıfı oluşturmaya karar verdi. Sıfır maliyetle oluşturduğu açık hava sınıfında kullandığı tüm malzemeleri köyden, doğadan ve konutlarda kullanılmayan eserlerden temin etti. Kendi binasındaki derslikleri ve her boş alanı dönüştüren Rumeysa Öğretmen, ilkokul ve ortaokul öğrencilerinin bulunduğu binadaki atıl derslikleri Matematik Atölyesi, Uzay Bilimleri Atölyesi ve Atatürk Müzik, Sanat ve Spor Atölyesi’ne dönüştürdü. okuldan yararlanabilir.

 

Zülal Tannur – Senin Gözünden

KKTC’de görme oranı yüzde 5 olan bir bebek olarak dünyaya gelen Zülal Tannur, teknoloji ile erken yaşlarda tanıştı. Görme engelliler için kurulan sosyal girişim WeWalk’ta kullanıcı deneyimi sorumlusu olarak görev aldı ve görme engelliler için geliştirilen SeeingAI uygulamasının Türkiye’ye entegrasyon sürecinde önemli bir rol oynadı. 2020’de Microsoft’un Bayan Üstesinden Gelme Başkanı seçildi. Boğaziçi Üniversitesi Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü öğrencisi Zülal Tannur, yapay zeka ve insan işbirliğiyle görme engelliler için tarifler sunan bir platform oluşturdu. 2022 yılında ‘Gözlerinden’ isimli taşınabilir uygulamada, görme engellilerin istedikleri görselleri uygulamaya yükleyerek önce yapay zeka aracılığıyla açıklama almaları, bunu yetersiz bulmaları halinde daha detaylı anlatım sunulması sağlanıyor. Uygulama içerisinde tanımlayıcı olarak tanımlanan gönüllülere; Bugün yirmi yedi farklı ülkeden erken kullanıcı ekibine sahip olan Gözlerinden, şu ana kadar yaklaşık iki bin kullanıcıya ve gönüllüye ulaşarak sekiz bin görselin resmedilmesini sağladı.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

caycumaajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu