Haber

TÜRK VE İSVİÇRE KADINLARI KARS’TA KAHVELERDE ERKEKLERLE ‘EŞİTLİK’ SOHBETİ GERÇEKLEŞTİRDİ

KARS Girişimci Kadınlar Derneği Lideri Serap Çetin Çağatay, İsviçre Büyükelçiliği Diplomasi Ataşesi Giulia Persoz, İsviçre Büyükelçiliği tercümanı Nagehan Şen Müellif, yönetim kurulu üyeleri ve iki avukat, Akyaka ilçesi ve köylerindeki kahvehanelerde erkeklerle ‘eşitlik’ üzerine sohbet etti. Ankara’daki İsviçre Büyükelçiliği’nin finanse ettiği kahvehane toplantılarında kadınlar erkeklere kadın hakları, kız çocuklarının eğitimi, kız çocuklarının mirastan yararlanıp yararlanmadığı ve kadına yönelik şiddet gibi konularda sorular sordu.

İsviçre Büyükelçiliği Diplomasi Ataşesi Giulia Persoz, proje ortağı olan Girişimci Kadınlar Derneği’nin daveti üzerine Kars’a geldiklerini ve çok verimli görüşmeler yaptıklarını söyledi. Bu proje beni çok heyecanlandırdı çünkü kadın hakları, kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddet konuları İsviçre için çok değerli. Şunu da belirtmek isterim; Aynı işi kendi ülkemde yapsam, rastgele bir kahvehaneye gidip kadın haklarından bahsetsek, bize hoşgörüyle yaklaşmazlar, bizi de dinlemezler. Gittiğimiz semtlerde erkeklerin hoşgörüsünü hayranlıkla izledim. Yerel kuruluşlarla çalışmayı güçlü bir şekilde benimsiyor ve teşvik ediyoruz. Karslı kadınların çok bilinçlendiğini gördüm ve sohbetlerde bunu fark ettim. Bu tür çalışmaların devam etmesi ve kadınların toplumda daha iyi bir yere sahip olması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

“HİÇBİR ERKEĞİN İLGİLENMEDİĞİNİ GÖRDÜK”

Rastgele kahvehanelere gidip erkeklerle sohbet etmenin büyük bir cesaret olduğunu ve Dernek Lideri Serap Çetin Çağatay ile gurur duyduğunu belirten Persöz, “Bu projenin meyvelerini sabırsızlıkla bekliyorum ve umuyorum. daha fazla meyve verecek.Erkeklere dağıttığımız kadın hakları konulu broşürlerin herkese dağıtılmasını ve böylece daha fazla farkındalık oluşmasını temenni ediyorum.Bunun gelecekteki sonuçlarını görmek istiyoruz.Bütün erkekler gelip sohbete katıldı. .İlgi gösterip fikirlerini beyan ettiler.Bu benim için çok hoş bir duyguydu.Biz hiç kimsenin kayıtsız kaldığını görmedik.Sokakta durup sohbete katılanlar bile oldu.İlgileniyor demek ki insanlar. Bu konular… Demek ki harika bir şey yapıyoruz.Güçlü ve verimli sohbetler oldu.Kadının toplumdaki yeri hakkında böyle güzel farklı fikirleri duymak güzel.

16 YIL ÖNCE KURULDU

2007 yılında 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde derneği kurduklarını söyleyen Kars Girişimci Kadınlar Derneği Lideri Serap Çetin Çağatay, “Doğu Anadolu’da kurulan ilk kadın derneği olmanın verdiği sorumlulukla kadınların güçlendirilmesini benimsedik. ve kızlar ve girişimci ruhlarının gerçekleşmesi, çünkü zamanın şehri fakirdi ve geride kaldı. Erkekler fakirdi, kadınlar bu yüzden daha fakirdi ve ekonomik sıkıntı çeken ailelerin kızları okula gidemiyordu. Kurduğumuz birçok atölyede çalışan kızlarımız kazandıkları parayı biriktirerek eğitim hayatına katıldılar. Kadınların atölyelerde para kazanması ve aile içinde kapasite geliştirme konularında birçok eğitim verdik. Böylece kadının güçlenmesine katkıda bulunduk. Paranın aile bütçesine rahatlık getirdiğini gören eşler çalışma hayatına katılmak için sıraya girdi. Öncelikle özel bölümlerde çalışmaları için inisiyatif aldık” dedi.

‘GİRİŞİMCİ RUHU KADINA ALDIK’

KOSGEB’in Kars’ta faaliyet göstermesi için yıllar önce Birleşmiş Milletler (BM) program yöneticisi ile birlikte girişimlerde bulunduklarını anlatarak, şunları kaydetti:

KOSGEB Kars’ta faaliyete geçtiğinde üsler ağırdı. Kadınlara 25 bin TL veriyordu ve kira karşılığı yoktu. SGK çalışanı çalıştırma zorunluluğu vardı ve yaptığımız girişimlerle bu iki unsurun ortadan kalkmasını sağladık. KOSGEB’den temel alan birçok kadının projesini ücretsiz yazdık. Zamanla şehir büyüyüp gelişmiş, can sıkıntısının kuralları geride kalmıştır. Kadınlara girişimci ruhu aşılamanın ve sahip oldukları fırsatları güçlendirmenin yanı sıra, kadın ve kız çocuklarının insan haklarına ilişkin birçok çalışma gerçekleştirdik. Kadın ve kız çocuklarının insan hakları, şiddet mağduru kız çocuklarının eğitim hakları, kadınların çalışma hakları gibi birçok konunun tartışıldığı kahvehanelerde polis, baro ve müftünün katılımıyla çalışmalar gerçekleştirdik. kapalı. Şimdi de Ankara’daki İsviçre Büyükelçiliği tarafından finanse edilen kahvehanelerde ‘eşitlik’ sohbetleri projemizi yürütüyoruz. Selim, Sarıkamış, Susuz, Arpaçay ve Akyaka ilçelerinde başarılı projeler gerçekleştirdik. Amacımız barışçıl bir toplum, kadınların ve kız çocuklarının güçlü olduğu bir dünya.

‘KADINLAR ŞİDDET GÖRDÜ VE YATIRIM ALMAK İÇİN YARDIM İSTEDİ’

2 yıl önce bölgede başka bir proje üzerinde çalışırken kadınların isteği üzerine kahvehanelerde ‘eşitlik’ sohbetleri başlattıklarını belirten Çağataş, eşlerinden şiddet gördüklerini ve kendilerinin de şiddet gördüğünü söyleyerek bizden yardım istediler. onlara mirastan bir pay verilmedi. Biz de böyle bir proje başlattık. Kahvehanede bire bir görüştüğümüz erkekler ‘Kadın hakları, konutta erkeklerin yaptırım gücünü azaltıyor’ diyor. Kadına şiddet uygulamadıklarını belirten erkekler, kızlarına miras konusunda eğitim verdiklerini, onlar okurken erkeğin evde kalıp çalıştığını, bu nedenle mirasın paylaşılmasına sıcak bakmadıklarını söylediler. Erkekler de kadınların eskisi kadar itaatkâr olmadığından yakınıyordu. Çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz. Oğlanlar kadar kızların da mirası hak ettiğini söyledi.

‘PROJEYİ DESTEKLİYORUZ’

83 yaşındaki annesinin 21 çocuk doğurduğunu söyleyen Boytaş köyünün eski muhtarı Necati Taşdemir, 1 oğlu ve 1 kızı olduğunu, adamın kızının üniversiteyi bitirip köy işlerinde öğretmen olduğunu söyledi. . Taşdemir, Akyaka ilçesi eğitim oranı yüksek. Kızlar okuyor ve mezun olduktan sonra çeşitli mesleklerde görev alıyorlar. Böyle bir çalışma yapmak ve kadın hakları konusunda erkeklerin görüşlerine başvurmak çok güzel bir uygulama. Kadınların bu projesini destekliyoruz.

cayirova-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu