Haber

Türkiye ve İtalya EURO 2032’yi ortak düzenlemek için başvuruda bulundu

“Ortak adaylık başvurumuz kabul edilirse İtalya’da 2026’ya kadar yapacağımız müzakerelerde şampiyonanın oynanacağı şehirleri belirleyeceğiz”

“İtalya ile birlikte ev sahipliği yaparak Avrupa Şampiyonası düzenleme hedefimize inşallah ulaşacağız”

İSTANBUL,- Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Mehmet Büyükekşi, EURO 2032’nin İtalya ile ortak düzenlenmesi için UEFA’ya yapılan başvuruyla ilgili olarak, “İtalya ile EURO 2032’ye ev sahipliği yapmak için ortak başvuru yapma kararı aldık. Başvuru, EURO 2032 hosting için başka rakibimiz yok” dedi.

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ile İtalya Futbol Federasyonu’nun (FIGC) yaptığı görüşme ve değerlendirmelerin ardından UEFA, EURO 2032’yi birlikte düzenlemek için UEFA’ya ortak başvuruda bulunma kararı aldı. Konuyla ilgili Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi açıklamalarda bulundu.

TFF olarak geçtiğimiz aylarda hem 2028 hem de 2032 Avrupa Futbol Şampiyonası’nı düzenlemek için adaylık başvurusu yaptıklarını kaydeden Başkan Mehmet Büyükekşi, “Bu adaylık başvuruları 10 Ekim’de sonuçlanacak. Adaylığımızda rakibimiz Euro 2028 İngiltere, Euro 2032 için rakibimiz İtalya idi.İtalyan Futbol Federasyonu ile görüşmemiz oldu.Bu görüşme sonucunda Euro 2032 için ayrı ayrı başvurmak yerine birlikte UEFA’ya başvurma kararı aldık. Çalışmalarımız, Euro 2032 residence için başka rakibimiz yok.Uygulamanın hem Avrupa futbolu hem de Türk futbolu için çok değerli olacağını düşünüyoruz.Ülkemiz için mihenk taşı olacak.Özellikle iki Akdeniz ülkesinin birleştiği yüzyıllara dayanan benzer bir kültür ve temel tarihin bir modülü olan Roma İmparatorluğu ve geçmişe baktığımızda geçmişe bakıyoruz.Ülkenin düzenlediği hem Avrupa Şampiyonası hem de Dünya Kupası’nın çok başarılı etkinlikleri bizi bu yola yöneltti. Şu an için Euro 2028 adaylığından vazgeçme gibi bir niyetimiz yok. Euro 2032 için İtalya ile ortak yapacağımız adaylık başvurumuz UEFA tarafından kabul edilirse Euro 2028 adaylığından çekileceğiz. İtalya ile birlikte 2032 Avrupa Şampiyonası’nın eşit şartlarda düzenlenmesi için başvuruda bulunduk. Ülkemiz gibi İtalya da hem futbolda hem de turizmde önemli bir ülke. İnşallah her iki ülke için de hayırlı olur” diye konuştu. Başvurumuzda kendi başımıza organize olmak için seçtiğimiz 10 şehir vardı. İtalya Futbol Federasyonu’nun kendi uygulaması için belirlediği 10 şehir var. önceden belirlediğimiz şehirlerden ayrılmadan bu şehirler arasından seçim yapın.Co-hosting’de maçlar yarıya bölüneceği için şehir sayısının düşmesi bekleniyor.Şampiyonanın oynanacağı şehirleri görüşmek için 2026’ya kadar vaktimiz var. Ama önce UEFA’nın başvurumuzu 10 Ekim’de kabul etmesi gerekiyor, UEFA başvurumuzu kabul ettikten sonra bu tür detaylara gireceğiz.” bazen farkla bazen tek oyla maalesef bu zamana kadar avrupa şampiyonasına ev sahipliği yapmak kısmet olmadı ama inşallah büyük ihtimalle italya ile ortak yaparak bu hedefimize ulaşacağız. yumuşak güç olarak hem ülkemiz hem de İtalya için çok önemli. EURO 2032’ye ev sahipliği yapmanın futbolumuza, ekonomimize ve turizmimize olumlu katkı sağlayacağını düşünüyorum. Bunu gerçek bir strateji ile en doğru şekilde yönetmemiz gerekiyor.” Turnuva iki ülke arasında eşit olarak dağıtılacaktır.

UEFA’nın bugün Türkiye Futbol Federasyonu ve İtalya Futbol Federasyonu’nun ortaklaşa yaptığı adaylık başvurularını kabul etmesi halinde kalan adaylık süreci ortaklaşa yürütülecek ve UEFA’nın talep ettiği bilgi ve belgeler güncellenerek UEFA’ya sunulacak. İki federasyonun daha önce UEFA’ya bildirdiği statlar ortasında ise rezidanslara ev sahipliği yapacak şehirler ve statlar belirlenecek ve turnuva iki ülke arasında eşit olarak dağıtılacak. Ev sahibi şehirlerin ve stadyumların seçimine ilişkin nihai karar, gelecekteki değerlendirmelerden sonra verilecek.

haber-senpazar.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu