Haber

Beyaz Cüce Yıldızın İki Farklı Yüzü Var

Milyarlarca yıl sonra güneşimiz tüm yakıtını tüketerek kırmızı bir dev olacak ve tüm katmanlarını kaybettikten sonra geriye sadece beyaz cüce adı verilen ağır bir çekirdek kalacaktır. Galaksimizdeki yıldızların büyük çoğunluğu bu kaderi paylaşıyor.

Bu beyaz cücenin iki yüzü var

Yıldızların geri kalan çekirdeklerinin kütlesi Güneş’e eşdeğerken, boyutları sadece Dünya’ya eşdeğerdir. Ancak son zamanlarda, gökbilimciler ölü bir yıldızın çok sıra dışı bir örneğini keşfettiler: bir tarafında hidrojen ve diğer tarafında helyumdan oluşan beyaz bir cüce.

İki yüzü olan bu beyaz cüce, adını iki yüzlü Roma tanrısı Janus’tan alıyor. San Diego’daki Palomar Gözlemevi’ndeki Zwicky Süreksiz Tesisi ve Hawaii’deki WM Keck Gözlemevi’nden alınan bilgiler kullanılarak keşfedilen bu beyaz cüce, her 15 dakikada bir kendi ekseni etrafında dönüyor. Bu sayede araştırmacılar, ölü yıldızın her iki yüzünü de rahatlıkla görme fırsatı buldular.

Pamuk şeker gibi: Yeni bir ötegezegen keşfedildi

Keşfedilen beyaz cücenin yüzeyi her iki yüzünde de farklı özellikler sergiliyor. Araştırmacılar, bu son derece sıra dışı olayın, Janus’un beyaz cücelere özgü bir evrim aşamasından geçmesinden kaynaklanabileceğine inanıyor. Ancak bunun bir örneği daha önce görülmemiştir.

Araştırmacılar bazı beyaz cücelerin yüzeylerinde hidrojen hakimiyetinden helyum hakimiyetine geçiş yaptığını belirtirken, Janus’un bu aşamada yakalanmış olabileceği belirtiliyor. Ancak bu evrimin neden bu halde gerçekleştiği henüz net değil.

Bazı bilim adamları ölü yıldızların yüzeyinde meydana gelen bu durumu manyetik alanlara bağlamaktadır. Ancak bilim adamlarının bunu doğrulamak için araştırmalarına devam edeceklerini belirtti. Peki iki farklı yüzü olan bu ölü yıldız hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorum kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.

haber-inhisar.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu