Haber

BRICS Daveti Sosyal Medyada Alındı: Çin Türkiye’yi İstiyor

BRICS ülkelerinde güç kazanma hedefi artarken, 20’den fazla ülkenin bloğa ilgi göstermesi üzerine kısa liste tartışılıyor. Çin liderliğindeki genişleme çabası Rusya ve Güney Afrika tarafından yürütülüyor. Çin de Türkiye’yi istiyor.

Kaynak:https://www.bloomberg.com/news/article…

Yükselen piyasa ülkeleri, önde gelen petrol ihracatçıları Suudi Arabistan’ı ve diğer birçok ülkeyi BRICS bloğuna katılmaya davet etmeye hazırlanıyor. Ülkeler küresel nüfuzlarını genişletmek adına bu adımı atmaya karar verdiler.

Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika başkanları BRICS kümesini genişletme konusunda anlaştılar. Bu, 2010’dan bu yana ilk genişleme olacak.

Mısır’ın Orta Doğu’daki diğer ülkelerle birlikte katılmaya davet edildiği söyleniyor ancak liste hâlâ görüşülüyor. Görüşmelerin özel olması nedeniyle kimliği belirsiz kaynaklara göre üyeler, daha büyük bir grubun G7’nin dünyadaki hakimiyetine karşı koymaya yardımcı olabileceğini söyledi.

Suudi Arabistan’ın BRICS’e potansiyel katılımı, Veliaht Prens Muhammed bin Salman’ın ülkesinin ekonomisini çeşitlendirme çabalarını desteklerken, ülke son yıllarda Rusya ve Çin’e daha da yakınlaştı.

Çin, Suudi Krallığı’nın en değerli petrol müşterisi olmakla birlikte, Rusya ile olan ilişkileri nedeniyle ham petrol fiyatlarını OPEC+ aracılığıyla da destekliyor.

Sosyal medyada da ilgi gören bu davet bazı ülkelerde daha da ağırlaştı.

Körfez ülkeleri, ticari bağlarını genişletmek ve küresel geçiş merkezleri olarak gelişmek için büyük ticaret bloklarına katılmaya çalışıyor.

Genişleme çabaları büyük ölçüde Çin tarafından yönlendirilirken, aynı zamanda Rusya ve Güney Afrika’nın da desteğini alıyor.

Hindistan daha büyük bir BRICS’in Çin’in sözcüsü haline gelmesinden endişe ederken, Brezilya Batı’yı yabancılaştırmaktan endişe ediyor.

Suudi Arabistan ve Mısır’ın BRICS’e katılma konusundaki perspektifi bilinmezken, toplantıya Riyad’dan gelen heyet gitti.

Zirve öncesinde 20’den fazla Güney Yarımküre ülkesi katılım için resmi olarak başvuruda bulunmuştu.

Çin Büyükelçisi Shaobin’in “Türkiye’nin BRICS’e katılımı hakların korunması açısından olumlu olacaktır” açıklaması da bu dönemde dikkat çekti.

Çin Halk Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçisi Liu Shaobin, “Türkiye’nin BRICS’e katılımı hakların korunması açısından olumlu olacaktır” diyen basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Shaobin, iki ülke arasındaki bağlantıların daha da geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Çin ekonomisinin her geçen gün yükselen bir trend olduğunu ifade etti. ivme kazandığını vurguladı.

haber-almus.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu