Yaşam

Enginar cennetinde renkli festival

Nilüfer Belediyesi tarafından bu yıl 14’üncüsü düzenlenen Hasanağa Enginar Şenliği’nde “En İyi Enginar Yetiştiricileri” ve “Enginarla Lezzet” yarıştı. Yoğun ilgi gören festivalde yağmura rağmen keyifli anlar yaşandı.

Hasanağa enginarını Türkiye’ye ve dünyaya tanıtmayı hedefleyen Nilüfer Belediyesi, bu yıl 14’üncü kez “Hasanağa Enginar Şenliği” düzenledi. Yağışlı havaya rağmen yoğun katılım ve büyük coşkuyla gerçekleşen şenliğe, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Fazilet, eski Nilüfer Belediye Başkanı ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mustafa Bozbey, muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Festivalin açılışını yapan Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Fazilet, Hasanağa enginarını Türkiye ve dünyaya tanıtmak için yıllardır büyük çaba sarf ettiklerini belirtti. Turgay Fazilet, “Başlangıçta amacımız bu eseri tüm Türkiye’ye tanıtmaktı ve geçen yıl coğrafi işaret tescili alan eserlerin arasına Hasanağa enginarı girdi. Bugün tüm Türkiye Hasanağa enginarını biliyor ve üreticilerimiz internet üzerinden Türkiye’nin her yerinden sipariş alıyor. Talep her geçen gün artıyor. Tabii işlerin çeşitliliği de artıyor. Üreticimiz artık enginar çayı gibi yan ürünlerini de satışa sunuyor. Bu festival kapsamında üretici ile tüketiciyi bir kez daha buluşturuyoruz. Festival kapsamında yılın en yetkin enginar yetiştiricisini açıklıyoruz. Ayrıca Hasanağa hanımları tatlıdan tuzluya enginar lezzetlerini ünlü şeflere ve gurmelere tattırarak kendi mutfak kültürlerini tanıtıyorlar. Bu arada Hasanağa’da bu mutfak kültürünü gelecek nesillere taşıyacak enginarı anlatan bir kitap hazırladığımızı duyurmak isterim.”

Hasanağa Kaymakamı Halil Turan da festivalin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti. Konuşmaların ardından Hasanağa Ortaokulu öğrencileri dans gösterileri, Nilüfer Belediyesi Roman Orkestrası müzikleri ile keyifli vakit geçirdiler. Çanta baskı atölyesi ve çocuk oyun atölyelerinin gerçekleştirildiği şenlikte, yöresel lezzetler katılımcılarla buluşurken, üreticilerin açtığı enginar tezgahlarında birçok eser satıldı. Etkinliğe konuk olan ünlü şef Hazer Amani, ‘Enginarlı Masallar’da enginarlı kuzu ve enginarlı pilav pişirirken Türk mutfağı hakkında bilgiler verdi.

Festival kapsamında düzenlenen “En İyi Enginar Yetiştiricisi” yarışmasında İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Nilüfer İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Nilüfer Tarım ve Köyişleri Odası temsilcilerinden oluşan heyet üyeleri, Tarım ve Nilüfer Belediyesi Çevre Koruma ve Denetim Müdürlüğü ekipleri tek tek enginar tarlalarını gezdi. bir değerlendirme yaptı. Heyetin değerlendirmesi sonucunda bu yıl 14.’sü Hasanağa Enginar Festivali yapılıyor.

En uygun enginar yetiştiricisi olarak Ahmet Güren seçilirken, Ayşe Buyruk ikinci, Mehmet Eren üçüncü oldu.

“Enginarla Lezzetler” yemek yarışması keyifli anlara sahne oldu. Vatandaşların ilgiyle izlediği yemek yarışmasında ünlü şef Hazer Amani, Gastronomi Kültür ve Seyahat Derneği Lideri ve Hürriyet Bursa Gazetesi Gastronomi Gazetecisi Ramazan Başan, Yemek Blogcusu Tuğçe Aksulu, Gezi Gazetecisi Akif Budak, Bursa Aşçılar Derneği Lideri Necmettin Baştürk ve Nilüfer Belediye Başkanı alanı kim doldurdu. Dr. Sibel Özer heyet olarak yer aldı. Pek çok yemek çeşidinin yarıştığı yarışmada heyet üyeleri en iyi yemekleri seçmekte oldukça zorlandılar. Heyetin titizlikle yaptığı değerlendirme sonucunda kestane enginar tatlısı ile Figen Göksan, karamel soslu enginar tatlısı ile Ayşe Çandar ikinci, enginar dondurması ile Sevinç Erken üçüncü oldu. Dereceye girenler ödüllerini heyet üyelerinden aldı.

Festivalin sonunda ise sahneyi His Soylu aldı. Performansıyla beğeni toplayan Soylu, katılımcılara keyifli bir akşam yaşattı.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

sarizajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu