Haber

HDP Çocuk Komisyonu: “Diyarbakır’da Madde Bağımlılığıyla Mücadelede Gayri Resmi Ağın Kurulmasına Komisyonumuz Aracılık Ediyor…

HDP Çocuk Komitesi, “Diyarbakır Çocuk Raporu”nu yayınladı. Raporda, “Diyarbakır’da madde bağımlılığıyla mücadelede alanında uzmanlardan oluşan gayrı resmi bir ağ oluşturulmasına komisyonumuzun aracılık etmesi ve koordine etmesi esastır” denildi.

HDP Çocuk Komitesi, Diyarbakırlı çocukların sorunlarını ele aldığı Diyarbakır Çocuk Raporu’nu yayınladı. Raporun sonuç ve öneriler bölümünde şu ifadelere yer verildi:

“HDP Çocuk Komisyonu’nun kurulması geç kalınmış bir adım olsa da çok değerli ve önemli bir adım olarak görülüyor. HDP Çocuk Komisyonu tarafından Haziran 2022’de Diyarbakır’da benzer bir Çocuk Sempozyumu düzenlenmesi önerildi. çocuklar alanında etkin çalışmalar yürütmek, alan ve alan sorunları kesişimsel olduğu için ihtiyaç oldukça partinin bazı komisyonlarının birlikte çalışması çok önemlidir. yeni dönemde yerel yönetimlerimiz tarafından desteklenerek ‘barış köyü’, ‘çocuk köyü’, ‘kent bostanları’, ‘çocuk müzesi’, ‘çocuk masal evleri’, ‘müzik evleri’ gibi çocuk kurumlarının kurulması. çocuk komitesi merkez çocuk komitemiz tarafından desteklenmelidir.İlk adım olarak HDP Diyarbakır ve Van İl Çocuk Komisyonu’nun kurulması ve gerektiğinde il komisyonundaki arkadaşlarımızla çocuk temalı çalıştaylar düzenlenmesi önemlidir. Böylece komisyon çalışmaları doğrudan deneyim ve bilgi birikiminin biriktiği ana alandan beslenecek ve daha etkin sonuçlar üretebilecektir. İl çocuk komisyonları, illerdeki çocuk kurumlarının doğrudan ve birinci elden muhatabı olmalı, merkez çocuk komisyonlarının ilişkisi daha koordineli bir düzeyde sürdürülmelidir. Çocuk Komisyonu’nun çalışmalarını etkin ve verimli bir şekilde sürdürebilmesi için merkezi düzeyde kurula bütçe ayrılması gerekmektedir. HDP ile çocuk kurumları arasındaki iletişim ve diyaloğun güçlendirilmesi, sistematik ve sürekli bir düzeyde sürdürülmesi değerlidir. Çocuk, kültür, sanat ve eğitim gibi kurulların ikincil olmaktan ziyade merkezi ve yerel düzeydeki çalışma alanlarını ana kuruluş alanlarından biri olarak gören yaklaşımı parti bütünü olarak desteklemek elzemdir. politika oluşturma.

“ZORLA EVLENDİRMEDEN KAYNAKLANAN CİNSEL ŞİDDETLE ÇOCUKLARA YÖNELİK DİJİTAL TACİZ, BU ÖNEMLİ SORUNLARDAN BAZILARIDIR”

Çocuk alanında çalışan kurumların kendilerine özgü faaliyet alanlarının ve kurumsallıklarının olduğunun bilinciyle, kurulumuzun kurumlarla olan ilişkisinin temel odak noktası ve amacı; komitelerin veya kurumların öne çıkması değil, daha ziyade, bir siyasi parti olarak, kolektif ilgi ile çocukların yaşamlarını etkileme gücünü artırmaktır. Toplantılarda paylaşılan sorunlara (bağımlılık, genç intiharları, çocuk cezaevleri, mülteci çocuklar gibi) ilişkin komisyonumuzca Meclis’e sunulmak üzere teklif ve yasa tasarıları hazırlanmalıdır. Kurulumuzun bağımlılıkla ilgili konularda alanında uzman kişilerle gayrı resmi bir ağ oluşturulmasına aracılık etmesi ve bu ağın uyumlaştırılmasını üstlenmesi esastır. Çocuk alanında hafıza oluşturmak adına çocuk alanında çalışan kurumların dönemsel raporlarına ulaşmak, her zaman alan bilgisine sahip olmak ve işin içinde olmak açısından değerlidir. Diyarbakır ve bir bütün olarak bölgedeki çocuk hakları ihlallerinin sistematik olarak izlenmesi, izlenmesi ve müdahale edilmesi gerekmektedir. Ziyaretlerde ve görüşmelerde çocukların yaşadıkları bazı sorunlar ayrıntılı olarak ele alınamasa da önümüzdeki dönemde yapılacak çalıştay, çalıştay, konferans ve benzeri toplantılarda konuların toplu olarak tartışılması sağlanarak analiz önerileri geliştirilecektir. Örneğin zorla evlendirme ve dijital taciz sonucu cinsel şiddet mağduru olan çocuklar bu önemli sorunlardan bazılarıdır.

“COĞRAFİ EŞİTSİZLİK GERÇEĞİ BİRLİKTE AÇIKLANMALI VE DÖNÜŞMELİ”

Diyarbakır’da eğitim, sağlık, istismar, çalışma gibi çocukların yaşamlarını doğrudan kesintiye uğratan tüm sorun alanlarında enformel dayanışma ve iletişim ağlarının kurulması gerekiyor. Bu konuların analizi bağlamında sadece devlet kurumları çerçevesinde geliştirilen yaklaşımlardan vazgeçilmeli ve bu çizgi ancak işlevsel düzeyde sonuç alınabiliyorsa kullanılmalıdır. Bunun dışında toplumsal ve enformel alanı genişleterek hegemonya çabasını büyütmek, toplumsallaştırmak ve enformel özdeneyimleri biriktirerek çocukluk alanı modellerini oluşturmak, coğrafyanın da kendi çocukluk yaklaşım ve politikalarını inşa etmesi gerekmektedir. . HDP’nin bu gereklilik ve perspektifinin ilk büyük adımlarından biri olarak, kısa vadede Diyarbakır’daki tüm çocuk kurumlarıyla birlikte düzenlenecek ‘Çocuk Çalıştayı’ düzenlenmelidir. Bu çalıştayda çocukların yaşadıkları sorunların tespit edilmesi, derinlemesine tartışılması, dokümantasyon üretilmesi, etkili ve güçlü toplu niteliksel bilgilerin üretilmesi ve çözüm haritalarının oluşturulması amaçlanmalıdır. Çalıştay raporu Kürtçe, Türkçe ve İngilizce’ye çevrilmeli ve doğrudan uluslararası çocuk kurumlarıyla paylaşılmalıdır. Çalıştaydan sonra orta vadede Diyarbakır’da uluslararası bir Çocuk Sempozyumu yapılmalıdır. Çocuk alanındaki hakim yaklaşımlara karşı uzun yıllardır yürütülen çalışmaların rehberliğinde coğrafi eşitsizlik gerçeği birlikte duyurulmalı ve dönüştürülmelidir.

“DİYARBAKIR’DA ÇOK ÇOCUK KURUM VE DENEYİMİ OLDUĞU GERÇEK AMA YETERLİ DÜZEYDE GÖRÜNÜR DEĞİL”

Diyarbakır’da uzun süredir çok sayıda çocuk kurumu ve deneyiminin olduğu ancak yeterince görünür olmadığı bir gerçek. Çocuk uzmanları veya bazen ‘uzmanlar’, çoğunlukla ‘batı’ kökenli bireyler olarak görülüyor. Bu alanda hangi bilgi, kim ve neden öne çıkıyor sorusunun yanıtı, ideolojik bir yaklaşımın hegemonyasıyla doğrudan ilişkilidir. Nasıl ki İngilizce konuşulan ülkelerin bilgi birikimleri ve bireyleri dünyada çocuklar ve çocuklar dahil olmak üzere hemen her alanda akademik, kurumsal, araştırma ve uygulama düzeyinde öne çıkıyorsa, Türkçe ve Türklük referansı çerçevesinde sözlerini söyleyen insanlar da dünyada çocuklar ve çocuklar dahil olmak üzere hemen hemen her alanda öne çıkıyorlar. Bu topraklarda Türklük ve Türklük sözleşmesi ile sahada çalışmalar yürütenlerin açık veya zımnen ve kurumların hegemonyası ilahiyat meselesidir. Nasıl ki çocukların deneyimlerinin ortasındaki eşitsizlikler tesadüfi olmayıp ideolojik bir arka plan olduğu gibi, çocuk alanındaki bu hegemonyanın da tesadüfi olmadığı açıktır. İşte tam da bu nedenle HDP Çocuk Komitesi olarak çocukların tüm sorunlarıyla ilgilenmenin yanı sıra; Çocuk alanındaki deneyimlerin görünürlüğünü desteklemek ve aracılık etmek, komitemizin ideolojik-politik bakış açısındaki yaklaşımının netliğini ifade etmektedir. Bu bağlamda HDP’nin çocuk alanında sadece telaffuz düzeyinde kalan politikalar üretmek yerine toplumsal alana dair her zaman dinamik ve yeni bilgilere sahip olması, deneyim biriktirmesi ve bu deneyimleri toplumsallaştırması çabamız açısından çok değerlidir. .”

haber-dalaman.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu