Ekonomi

Hindistan’ın küçük ve orta ölçekli şirketleri köpük endişeleriyle 70 milyar dolar düştü

Hindistan’ın küçük ve orta ölçekli hisse senetleri bu hafta piyasa değerinde önemli bir düşüş yaşadı ve toplamda yaklaşık 70 milyar dolar değer kaybetti. Bu düşüş, Hindistan Menkul Kıymetler ve Borsa Kurulu’nun (SEBI) piyasadaki köpüklenme konusundaki endişelerini dile getirmesi ve yatırım fonlarına toplu yatırımları kısıtlamaları tavsiyesinde bulunmasıyla gerçekleşti.

SEBI’nin yatırım fonlarının ani para çekme taleplerini karşılama kabiliyetlerini değerlendirmek üzere stres testleri yapmaları yönündeki direktifinin ardından, bu hisse senetlerinin endeksleri bir yılı aşkın bir sürenin en kötü performansını sergilemeye hazırlanıyor.

Stres testi sonuçları, yatırım kuruluşlarının portföylerini tasfiye etmek için ihtiyaç duydukları zaman dilimlerinin farklılaştığını ortaya koydu. Nifty small-cap 100 endeksi ve mid-cap endeksi, yaklaşık bir yıl önceki rallinin başlangıcından bu yana sırasıyla neredeyse iki katına çıkarak ve %60 yükselerek değerlerinde dramatik bir artış kaydetti. Şubat ayında her iki endeks de rekor seviyelere ulaşarak mavi çip endekslerinden önemli ölçüde daha iyi performans gösterdi.

Hindistan’daki Yatırım Fonları Birliği (AMFI), olası bir piyasa çöküşüne ilişkin endişeleri artıran önemli girişlerin yol açtığı potansiyel büyük ölçekli geri çekilmelerden yatırımcıları korumak için üyelerine küçük ve orta ölçekli fonlara yatırım akışını ılımlı hale getirmeleri çağrısında bulundu.

Bununla birlikte, AMFI’nin Şubat ayının bir önceki haftasına ait verileri, küçük sermayeli fonların, değerlemelerine ilişkin endişelere rağmen, hisse senedi odaklı planlardan bile daha fazla olmak üzere en önemli girişleri çekmeye devam ettiğini gösterdi. Küçük sermayeli yatırım fonları 17 ay üst üste orta ve büyük sermayeli fonlardan daha fazla giriş gördü.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu