Haber

Mersin Büyükşehir Belediyesi sokak hayvanlarına yönelik hizmetlerini artırmayı planlıyor

Mersin sokaklarında yaşayan patili dostlara Bozyazı, Silifke ve Kaşlı Geçici Hayvan Bakım Merkezlerinde Evcil ve Sokak Hayvanları Şube Müdürlüğü aracılığıyla hizmet veren Mersin Büyükşehir Belediyesi, hizmet kalitesini ve alanını her geçen yıl artırma hedefiyle çalışmalarını sürdürüyor. Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı bünyesindeki Huzurevi’nde uzman kadrosuyla 2023 yılında binlerce evsiz dosta yardım eden Büyükşehir Belediyesi, 2024 yılında hayata geçireceği yeni projelerle hizmet kalitesini ve alanını daha da artırmayı planlıyor.

Siz değerli dostlarımızı sağlıklı ve konforlu bir şekilde Bakım Evlerinde ağırlamaya devam eden Evcil ve Sokak Hayvanları Şube Müdürlüğü’nün sokak hayvanlarına yönelik verdiği hizmetler; Sahipsiz, hasta ve yaralı kedi ve köpeklerin toplanması ve tedavisi, kısırlaştırılması, sahiplendirilmesi ve mama desteği. Her yıl kısırlaştırdığı, tedavi ettiği, aşıladığı hayvan sayısını ve dağıttıkları mama miktarını artıran ekipler, patili dostların Mersin’de sağlıklı, güvenli ve huzurlu bir şekilde yaşaması için çalışıyor.

YIKILMAZ: “2023 YILINDA 6 BİN YAKLAŞIK NÖTRALLEŞME SAYIMIZ VAR”

2023 yılında verdikleri hizmetlerin detaylarını paylaşan Evcil ve Sokak Hayvanları Şube Müdürü Hünkar Yıkılmaz, “2023 yılında 6 bin civarında kısırlaştırmamız oldu. 7 bin 200 civarında kedi ve köpeği kuduz ve karma aşısı yaptık. Sahiplendirilmesini sağladık. 843 hayvanımızı sıcak yuvalarına kavuşturduk. Beslenme odakları Son 2 yıldır özellikle kedileri besleyen yerel hayvan koruma otoritelerine verdiğimiz mama miktarlarını belirlerken, yapılan kısırlaştırma sayısını da dikkate alıyoruz. 3 yıldır hem belediye bakımevlerinde hem de özel kliniklerde kısırlaştırdık. “Daha önce 800, geçen yıl 1800, bu yıl ise yüzde 50 artışla 2 bin 800 kediyi kısırlaştırdık. Bu da yüzde 50’ye yakın bir artışın olduğunu gösteriyor” dedi.

“TEKNİK GRUP, EKİPMAN VE ARAÇ SAYISINI ARTTIRDIK”

Sokakta yaşayan sokak hayvanlarına önemli miktarda gıda desteği sağladıklarını kaydeden Yıkılmaz, “Geçen yıl 145 ton civarında kuru mama kullandık. Bu yıl 174 ton civarında kullandık. Burada ciddi bir artış var,” dedi. Biz de belediyenin bütçesi doğrultusunda bu çalışmaya elimizden geldiğince katkı sağladık.” .

Yıkılmaz, teknik grupla araç sayısını artırdıklarını sözlerine ekleyerek hizmet kalitesini daha da artırdıklarını kaydetti. Yıkılmaz, ambulans sayısını 1’den 5’e, teknisyen sayısını 7’den 15’e, veteriner sayısını da 10’dan 12’ye çıkardıklarını hatırlattı. Aldıkları kararların ne anlama geldiğini görmek için 2023’te bir çalıştay düzenlediklerini ifade etti. Yıkılmaz, 2019 yılında düzenledikleri çalıştayda kentin paydaşlarının da görüşlerini aldıklarını belirtti. Yıkılmaz, sorun ve çözüm önerilerini yeniden belirlediklerini, talepler doğrultusunda bazı yenilikler yapacaklarını söyledi.

“BU YIL KOMPOST GIDA ÜRETİMİNE DE BAŞLAYACAĞIZ”

2024 yılında önemli bir projeyi hayata geçirerek kompost gıda üretimine başlayacaklarını belirten Yıkılmaz, huzurevlerine gelen yemek artıklarını bozulmadan gıdaya dönüştüreceklerini söyledi. Yıkılmaz, “Bu yıl kompost gıda üretimine başlayacağız ve bunun ihalesini yapıyoruz. Bu yıl kırma ünitesi, kompost makinesi, kurutma makinesi ve pelet makinesinden oluşan bir ünite satın alacağız. Böylece üretimin yaklaşık yüzde 50’si gerçekleşti. Kaşlı Geçici Hayvan Bakım Merkezi’ndeki köpekleri beslemek için kullandığımız mama miktarı azalacak.” Bu üniteden de yararlanarak bu kısmı sağlayacağız” dedi.

“MERSİN VETERİNER ODASI İLE ORTAK PROJE YAPACAĞIZ”

2024 yılı için yapmayı planladıkları bir diğer projenin ise Mersin Veteriner Hekimler Odası ile hayata geçirileceğini belirten Yıkılmaz, “Huzurevlerinde kedi ve köpeklere yönelik hizmet vermemize rağmen özellikle akşam ve gece saatlerinde meydana gelen kazalarda çok sayıda kedi yaralanıyor. saatlerinde ve özellikle yaz aylarında trafik yoğunluğundan dolayı.” “Maalesef köpek ve kedilerimiz yaralanıyor, hatta birçoğu olay yerinde hayatını kaybediyor. Kedi ve köpeklerimize daha erken müdahale edilebilmesi için Mersin Veteriner Odası aracılığıyla özel veteriner kliniklerinden acil müdahale desteği alacağız.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu