Yaşam

Sünger ne sıklıkla değiştirilmeli?

Mutfaklarda her gün kullanılan bulaşık süngerinin belirli aralıklarla değiştirilmemesi bakteri üremesine en uygun alanlardan biridir. Bulaşık süngerleri genellikle hafta ortasında her iki ila dört kullanımda bir değiştirilmesi gereken temizlik araçlarıdır. Bu zaman aralığı bulaşık süngerinin kullanım sıklığına göre değişiklik gösterebilir. Bazen çok fazla kullanıldığında bulaşık süngerleri iki haftadan önce kokmaya ve çatlamaya başlayabilir. Bu, eski bulaşık süngerinizi yenisiyle değiştirme zamanının geldiğinin bir göstergesidir.

Süngeri ne zaman değiştirme zamanının geldiğini bilmiyorsanız ve emin değilseniz, tereddüt etmeden yenisiyle değiştirin. Konu sağlık olunca temizlik şanssız bırakılmaması gereken bir durumdur. Birebir bulaşık süngerlerini diğer temizlik araçlarına göre nispeten daha uygun fiyatlı olduğundan bulmak da oldukça kolaydır.

Uzman temizlik ekiplerinin verdiği bilgiye göre süngeri değiştirme zamanının geldiğine dair çeşitli işaretler mevcut. Haber7.com grubu olarak bulaşık süngerini değiştirme zamanının geldiğini gösteren işaretleri sizler için derledik.

İşte süngeri değiştirme zamanının geldiğinin işaretleri.

BULAŞIK MAKİNESİNİ DEĞİŞTİRME ZAMANI GELDİĞİNİ GÖSTERİYOR

Bulaşık Süngeri Renk Değiştirmiş ve Lekelenmişse

Temizlik uzmanlarına göre, süngere bakarak bulaşık süngerinin değiştirilmeye hazır olup olmadığını anlayabilirsiniz. Sünger ilk günkü renginde değilse gözle görülür bir renk değişimi olur ve değiştirilmesi gerekir.

Kullanımdan sonra süngerleri temizlerken kirlerin hızla uzaklaştırılması gerekir. Sünger temizlik sırasında kir ve lekelerden kurtulmuyorsa yenisi ile değiştirilmelidir.

Bulaşık Süngeri’nden Tuhaf Bir Koku Geliyorsa

Sünger dışarıdan bakıldığında yeni gibi görünebilir ancak süngerden tuhaf bir koku geliyorsa küf ve mantar oluşumu oluşmuş olabilir. Uzun süre ıslak kalan bulaşık süngerleri de diğer kumaşlar gibi zamanla küf ve mantar oluşumuna oldukça duyarlıdır. Bu koku bazen bulaşık yıkarken çatal, bıçak, tabak gibi mutfak malzemelerine de yayılabilmektedir. Bu nedenle bulaşık süngerlerini mutlaka yeni kokularla değiştirin.

Bulaşık Süngeri Parçalanmışsa

Bulaşıkları yıkarken çok fazla çamaşır suyu gibi kimyasal ürünler kullanırsanız süngeriniz zamanla herhangi bir eskime belirtisi göstermeden bozulmaya başlayabilir. Bu aşınmalar da süngerin performansını etkisiz hale getirir ve gerçek bir temizlik sağlamaz. Bu nedenle bulaşık süngeriniz dağılıyorsa yenisi ile değiştirmelisiniz.

Bulaşık Süngeri En Son Ne Zaman Değiştirdiğinizi Hatırlamıyorsanız

Temizlik uzmanlarına göre, minimum sünger kullanımıyla bile süngeri değiştirmek için iki hafta ila bir ay arası yeterli bir süre. Sonuçta sünger temizlik yaparken kullanılıyor, ne kadar kirli olabileceğini düşünmeyin. En son ne zaman değiştirdiğinizi hatırlamıyorsanız, eski bulaşık süngerinizi hemen atın ve yenisini alın.

BULAŞIK MAKİNENİZİN DAHA UZUN ÖMÜRLÜ OLMASI İÇİN YAPMANIZ GEREKENLER



Sünger temiz bir eşya olsa bile, görevi bittikten sonra mutlaka yıkanmalı ve iyi havalandırılan bir yerde kurumaya bırakılmalıdır. Aksi takdirde zamanla mantar ve küf oluşumuna yer hazırlar ve bu durumda bulaşık süngeri ile temizlenen malzemeler gerektiği gibi dezenfekte edilemeyerek sağlık açısından tehdit oluşmasına neden olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu